La Aventura Grande

Första dagen själv, utflykt och huvudvärk

Publicerad 2012-09-29 16:12:25 i Argentina

Lördagmorgon och förkyldningen har inte gett sig än. Ibland undrar jag hur mycket snor det är möjligt att producera.. Vaknade med dunkande huvud imorse, så nu är jag inne på femte dagen i rad med huvudvärk. Ett fenomen som för mig är väldigt främmande eftersom jag i stort sett aldrig har haft huvudvärk innan.. Jag tror mycket med huvudvärken har att göra med allt nytt som man upplever och all koncentration man måste lägga ner på att förstå språket. Men inte är det roligt inte!
 
I torsdags var det dags för min första dag på förskolan utan Lovisa.
När klockan ringde kl 6 var jag högst motvillig att gå upp. Men jag tog mig till slut upp och tog mig till förskolan. Förmiddagen förflöt väl, Flor som har den barngruppen är jättefin!
När det närmade sig lunch och det var dags för mig att gå till matsalen för att hjälpa till där när de större barnen från skolorna kommer och äter kändes det inte lika kul längre. Torsdagar = pizzadagar = väldigt många fler barn kommer och alla kommer samtidigt. Alltså 1½ timmes konstant stress..
 
När det var över och jag hade sopat och moppat golvet i matsalen var jag så snurrig i huvudet så jag visst inte vad. Jag gick till köket, hämtade mat till mig själv, åt upp den och sedan lade jag mig ner och blundande men det bara fortsatte snurra.. och dunka.  
 
På eftermiddagen var jag i en annan barngrupp där vi skulle fira alla barnen som hade fyllt år i september. Lite lätt kaotiskt, men oerhört sött på samma gång!
 
När jag kom hem var jag inte på ett så fantastiskt humör men jag kunde ändå på något sätt få dagen till att vara en ganska bra dag. Jag hade i alla fall överkommit en några utmaningar:
Jag hade tagit mig till förskolan själv och varit där hela dagen och ändå på ett ungefär förstått de saker som de sa till mig. För övrigt kan ju tilläggas att när jag kom hem så fungerade datorn helt utmärkt! Jag tror minsann någon där uppe retas lite med mig. Eller bara påpekar att jag klarar mig alldeles utmärkt ändå..
 
Under veckan har vi pratat om barnsrättigheter, barnen fick rita små teckningar och dessa sattes upp under fredagens utflykt.
 
La bandera de Argentina
 
Igår var vi på utflykt med några av barngrupperna till Tecnópolis, en form av utbildningspark eller vad man nu kan kalla det. Det är ett väldigt stort område med flera olika delar. Parque de la energía, Parque Industria Argentina, Parque solar t.ex. Barnen verkade tycka att det var väldigt roligt och framför allt den delen där de hade byggt upp dinosaurier som "rörde på sig" och röt. 
 
Att vara på utflykt med en förskola är ju ganska intressant. Det gäller verkligen att hålla ögonen öppna hela tiden för barn är väldigt bra på att springa bort åt andra håll eller bara stanna kvar på ett ställe som de tyckte var spännande, puh! Men jag tycker ändå att det var en ganska mysig dag. Och när vi kom tillbaka till Villa Hidalgo där förskolan ligger så var det t.o.m en av fröknarna som sa till Margarita (rektorn för förskolan och min handledare) att jag var så bra för att jag höll ögonen öppna och hade koll på barnen och något mer, som jag inte riktigt hängde med på.. ^^ Men kul att få lite beröm!
Tyvärr får jag inte lägga ut några bilder på barnen men här är några från parken i alla fall.
 

Första förkylningen, check!

Publicerad 2012-09-26 00:52:00 i Argentina

Helgen har var väldigt lugn för våran del. Kanske inte helt frivilligt.. 
 
I fredags kväll började nämligen halsontet komma och sen vaknade vi upp lördag morgon och mådde inte helt fantasiskt. Förkyldningen var ett faktum.
Kombinationen med väder som växlar väldigt mycket från varmt till kallt, att inte husen är uppvärmda som vi är vana vid i Sverige och att man umgås med massa barn hela dagarna kanske inte är det ultimata för att undvika sjukdom.
 
Det är oerhört svårt att klä sig!
Imorse tyckte vi ändå att vi tog rejält med kläder på oss. Jag hade underställ + fyra lager till på överkroppen, halsduk, mössa och vantar, men frös ändå efter några timmar på förskolan!
Tur är väl att vi går mot varmare tider tillskillnad från hemma i Sverige..
 
Jag tog mig trots halsont ut till ön i lördags, vi höll inte på lika länge den här gången så det var helt okej. Jag fick alltså öva mig på att klara mig själv utan Lovisa. Det kändes lite "läskigt" på morgonen men det hela gick väldigt bra! Jag tog rätt buss, hittade rätt hållplats att kliva av vid och klev av på rätt ställe från båten.
 
För att komma till ön behöver man åka buss härifrån Pacheco till Tigre för att därifrån åka ut med båten till ön. 
 
Om jag inte har sagt det innan så är trafiken här heeelt galen! Några exempel:
På ett ställe på vägen dit kör man över en bro som är ganska smal och därför bara kan ta en riktining i taget. Dock finns ju inga trafikljus eller liknande så bilarna från ena håller kör och sedan när den som står först i kön från andra hållet tycker att det är dennes tur, börjar han bara köra och då står två bilar mitt emot varandra och så får man se vem som till slut börjar backa, är det inte fantastiskt så säg?
Byta filer och köra lite huller om buller är också populärt! På vägen tillbaka till Pacheco höll en lite mindre lastbil på att bli nermejad av våran buss, tror vi var ungefär 1 cm ifrån eller så..
 
 
Jag har tänk att jag ska ta mer bilder på Kairos där vi bor men det har ännu inte blivit av.
I trädgården har vi många djur, kaninungarna har ni ju redan sett men nu vill jag presentera två andra boende här: ankorna! 
Förutom dessa finns även kycklingar, en tupp, en höna och två får. Dessa har jag dock inte heller någon bild av ännu. Men den som väntar på något gott.. ;)
 
Idag var en ganska jobbig dag på förskolan, men det tar jag någon annan gång. Eventuellt.
Besitos!

¡Feliz primavera!

Publicerad 2012-09-22 04:08:00 i Argentina

Idag börjar våren här i Argentina och det har vi firat på förskolan. Comienza la primavera.
Hela veckan har vi tillverkat blommor och klippt och klistrat för att göra "hårband" och smycka väggarna med. Jag tror säkert jag och Lovisa har klippt över 150 blommor under veckans gång!  
 
När hårbanden var fästa runt allas huvuden gick vi in i matsalen och dansade. I matsalen finns även en scen och där fick de gå upp och bli fotade i sina klasser. Söta, söta barn.
För det mesta, när de inte bråkar och skriker det vill säga.. ;)
 
När vi kom hem från förskolan idag mötte vi Sonia (min värdmamma) och Alfredo (ägare av Kairos, där vi bor). Vi blev bjudna på mate och pratade i säkert en timme.
Efter det gick vi och hälsade på kaninbebisarna och tog med dem in till vårat rum en stund.
Det är otroligt mysigt att gosa med fyra kaninbebisar samtidigt! Totalt är de sex stycken så jag vet allt vad jag kommer vara sysselsatt med på kvällarna sen när Lovisa har flyttat! ;)
 
 
 
Puss
 
Första veckan på förskolan är nu avslutad och jag kan säga att jag har varit grymt trött på eftermiddagarna och kvällarna när vi har kommit hem! Igårkväll var jag så trött så jag skrattade åt allt och inget, och mitt i detta skulle vi bära ett kylskåp till vår lägenhet, ojojoj.. 
Men det gick och kul hade vi ju minsann! xD 
Många nya intryck, massa spanska och högljudda barn! Men alla som jobbar här är jättetrevliga så jag tror att det kommer bli jättebra att vara här!
 
Imorn åker vi ut till ön igen, tror att vi kommer få gå loss med machete ytterliggare en gång.. ^^
 
Over and out,
besos y abrazos.

Med lite mer spänning i vardagen

Publicerad 2012-09-17 23:24:00 i Argentina

I lördags när vi var ute på ön fick vi i uppgift att gräva ner pinnar runt nyplanterade träd och sedan fästa en duk runt om för att skydda träden från vatten och blåst.
Till vår hjälp hade vi en machete som fick fungera som spade. Man tar vad man haver!
Lite kul var det allt att gå loss med en machete! Men det kändes väl inte som helt rätt redskap i sammanhanget och framför allt inte när det sprang runt barn några meter ifrån oss..
 
Från början var det sagt att vi skulle börjat på förskolan idag men det blev ändrat till imorgon.
 
Idag har vi därför klättrat upp på taket och målat husfasad på ett av husen här på gården, för att vara exakt.
Vet inte hur säkert det vara att stå på detta taket egentligen med det gick ju bra den här gången så ingen skada skedd ;)
 

Första tjejen upp på taket.

Halvvägs
 
Så klara man kan bli när man inte är så långa ;)
 
Visst blev det skillnad? Frågan är dock hur länge det håller eftersom vi blev tillsagda att spä ut färgen med vatten för att den skulle räcka längre..
 
Förövrigt kan jag ju berätta att detta är min värdfamiljs hus och på andra sidan fönstret bor jag.
Så välkommen hem kan man säga. Tjohej!
 

När saker och ting klarnar

Publicerad 2012-09-13 23:12:24 i Argentina

Introduktionsveckan är slut och igår lämnade Malin och Joakim oss för att resa vidare till Salta där de ska spendera sin volontärtid. Trevlig resa önskar vi dem!
 
 
Picknick efter besök på La Recoleta
 
För mig och Lovisa återstod att få svar på alla de frågor vi hade. Till exempel: när ska vi börja jobba, vilka dagar, etc. Något vi tyckte kunde vara ganska bra att veta..
 
Igår pratade vi därför med vår handledare Elisa och fick till slut en del svar, även om en hel del var ganska flytande. Det där med exakta svar verkar kanske inte tillhöra det vanliga här.. 
Eller kan det vara det svenska kontrollbehovet som tar över?..
 
I vilket fall kom vi fram till att Lovisa stannar här med mig en vecka till och följer med till förskolan nästa vecka, känns väldigt bra! Där var vi för övrigt och hälsade på igår och det känns som ett fint ställa att spendera fem månader på. Lovisa ska hjälpa till med läxhjälp i en kyrka som ligger närmare stan.
Dessa ställen kommer vi jobba på tis-fre och sedan kommer vi på lördagarna åka ut till "La Isla" (ön) och hjälpa till med ett arbete med huvudsaken barn, som babtist kyrkan har där.
Detta innebär att vi får lördagen tillsammans plus våra lediga dagar sön-mån. Toppen!
 

La Boca, 11 sep.

De senaste dagarna har varit helt fantastisk väder och när vi hade gjort dagens måsten idag spenderade vi en hel del tid ute på gräsmattan och spelade kort och hade det härligt! Skönt efter alla dagar fyllda med information och besök.
 
Livet är fint!
/Rödtotten
 

En vecka senare

Publicerad 2012-09-10 15:52:00 i Argentina

En vecka har redan gått och vi har hunnit med massor!
 
Denna introduktionsveckan har inneburit en hel del turistande inne i B.A. Härom dagen fick vi en rundtur på Teatro Colón och igår var vi på ett ställe i San Isidro där det dansades folklore, folkdans. 
 
Det var en jättefin och solig dag och det var jättemysigt att sitta på utomhus caféet där och lyssna på musiken och se alla som dansade. Vi fick faktiskt lära oss grundstegen också, för att vara första gången gick det väl helt okej och det var otroligt roligt att få dansa! Det var ett tag sedan sist. 
 
 
Vi har även druckit mate, en teliknande dryck men mycket beskare än te. Att enbart kalla det för en dryck som vilken som helst skulle nog inte godkännas här, här är mate lika självklart som grädde på en gräddtårta, eller nått. Det är ett sätt att umgås på. Det finns en speciell "cermoni" bakom det och det serveras på ett visst sätt. man häller "tebladen/örterna" i en typ av mugg. Sedan häller man på varmt vatten och detta dricks med hjälp av ett stålsugrör. När man är färdig ger man tillbaka matemuggen till den som serverar, denna fyller sedan på med mer vatten och muggen skickas runt.
Personligen tyckter jag att mate är ganska gott, helt okej i alla fall och det är väl tur det för det kommer nog drickas mycket under tiden här.
 
Nu tror jag inte att jag drömmer längre, dock tror jag nog fortfarande att jag bara är här på några veckors semester.. När jag på riktigt inser att jag ska vara här tills februari  är det ingen som vet.
Kanske först när jag sitter på planet hem? ;)

Ny borjar aventyret!

Publicerad 2012-09-06 14:44:00 i Argentina

Jag ar har. Jag ar verkligen har! Och har ska jag visst vara i fem manader, det ar fortfarande lite obegripligt.
Denna veckan har vi en introduktionsvecka tillsammans i Pacheco (dar jag bor) och Buenos Aires, innan Malin och Joakim aker ivag till Salta dar de ska jobba. Lovisa landar imorgon, det ska bli kul att ses igen!
 
Forsta dagen akte vi in till Buenos Aires och Kayla visade oss Plaza de Mayo, Casa Rosada och vi gick i de gamla delarna av Buenos Aires som heter San Telmo. Buenos Aires ar forovrigt en enorm stad! Sjalva staden med omnejd har ca 10-12 miljoner invanare, alltsa mer an hela Sverige!
 
Jag har inget internet i huset dar jag bor sa just nu lanar jag datorn pa organisationens kontor (som ligger pa samma stalle dar jag bor).
 
Jag bor i en familj dar de endast pratar spanska. Det ar lite frusrerande nar man inte forstar varandra, men spraket borjar latsna nu sa det blir nog alldeles utmarkt sa smaningom! Min vardmamma Sonia ar jattegullig! I detta hus bor aven hennes man och tva av hennes barnbarn, Kevin och Leo. Tva supersota ungar som verkligen forsoker kommunicera med mig pa alla satt! :)
 
Jag tror fortfarande att jag drommer. Jag tror hogst att jag ska vara har nagra veckor, inte manader. Haha!
 
Ja, nu vet ni att jag lever :)
 
Mil besos,
Erika
 

Om

Min profilbild

Erika

Jag är tillbaka i staden där äventyret en gång började. Denna gången på egen regi och med målet att studera och utveckla min spanska, men även uppleva kulturen och utforska denna gigantiska stad som Buenos Aires ändå är. Välkommen att följa med på ett nytt äventyr!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela