La Aventura Grande

Så som det är just nu

Publicerad 2012-10-30 23:55:00 i Argentina

Barn är söta, det måste jag bara säga.
 
Idag på förskolan var det en kille som sa till mig: Seño, seño, sabes? Aarón tiene novia, tiene una novia!
Alltså: Fröken, fröken vet du? Aarón har en flickvän, han har en flickvän! Ska kanske tilläggas att dessa killar är tre år gamla.. De verkade dessutom tycka att det var väldigt, väldigt konstigt att jag som är så många år äldre inte har någon pojkvän. Haha! Härrom dagen var det två andra barn som pussades med varandra. Det ska börjas tydligen börjas tidigt..
 
Förra veckan hade vi väldigt varmt och fantasiskt väder. I fredags var vi på utflykt med förskolan till en park vid floden. Det var mysigt och ja, axlarna var trots solskydd faktiskt lite rosa när jag kom hem. Så det där med att folk klagar på kylan har jag väldigt svårt att förstå, det är ju jättevarmt! ;)
Regn har vi dock också haft mycket av. Igår var jag ute och sprang och mitt i allt började det bara vräka ner, nu ett dygn senare är kläderna fortfarande inte torra! Men jag var lika glad för det, det var så varmt ute så det var mest mysigt på något vis. Jag gillar regn när man inte behöver frysa.
 
Lördagen spenderade vi på ön och sedan på kvällen var vi på en musik och dansföreställning i en "systerkyrka" till den Lovisa jobbar i. Riktigt trevligt, det finns så många fantastiska människor här, alla är så välkomnande! Det är något som är en stor skillnad mellan landet där hemma och här. Så när ni läser detta kan ni ju ta er en funderare.. ;)
 
Jag har nog allt varit lite down i helgen. Vet inte egentligen varför för det har inte egentligen hänt något särskilt. Det är väl bara så att det är mycket att tänka på och ta in och jag börjar sakna alla där hemma. En viss ensamhet om kvällarna som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera än. Det har ju aldrig riktigt varit min grej, kanske är det dags att lära sig.. Jag får ge mig ut på kompisjakt! helt enkelt! Frågan är var man gör det.. Hm.. tåls att tänka på. Jag återkommer när jag kommit på en lösning! ^^
 
Jag har ändå ett leende på läpparna oftast.. ;)
 
Jo förresten så kan jag ju även berätta att jag denna veckan var tvungen att fixa min sista dos med Twinrixvaccin, jag tyckte ju det kändes mer än krångligt och har skjutit på det så långt det har gått att göra det. Det visade sig dock gå hur enkelt som helst. Jag gick in på ett apotek, frågade om de hade vaccinet, köpte vaccinet och fick det insprutat på plats. Oerhört smidigt! Billigare än hemma var det ju förstås också.
 
Sedan kan man ju dock fundera över det där med lättillgängligheten för mediciner och sådär.. Det kanske inte alltid är så bra i alla lägen. Nu är jag dock vaccinerad och skyddad mot hepatit a och b i minst 10 år framöver, tjohej!

Finbesök från Sverige

Publicerad 2012-10-24 14:12:47 i Argentina

I måndags kom vår handledare från Salt hit till Buenos Aires.
Så dessa dagar visar vi våra hoods ( ja alltså, arbetsplatser, ställen vi hänger på etc..) och igår blev det även en tur in till huvudstaden för lite turistande. En lång dag med mycket bussåkande men det var det allt värt! Känns lite annorlunda att ha ytteligare en som förstår en när man pratar svenska, haha!
 
I måndags eftermiddag tog vi bussen till Tigre, där vi i vanliga fall åker ut till ön ifrån. Här åt vi glass i stora lass! Glassen här är helt fantastisk så det var ju bara ett måste att låta Jessica smaka på detta. Nästan ett kilo åt vi upp tillsammans.. Sedan promenerade vi nere vid kajen och tittade ut över floden.
 
 
Igår åkte vi först och hälsade på på Lovisas jobb. Där fick vi veta lite om deras historia och deras arbete och sedan visade även hennes handledare där, prästen i församlingen oss runt i detta slumområde. Utseende mässigt var det ganska stor skillnad jämfört med hur platsen där jag jobbar ser ut. Här har många byggt sina hus i gamla övergivna fabriker, regeringen har även börjat "pynta" upp fasaden så utifrån sett ska se bättre ut, tittar man dock in i en av gångarna ser man en ingång till en annan värld än vad som framstårs vid ett första ögonkast. Skillnaderna mellan detta Villa och Villat där jag arbetar är förmodligen inte särskilt stora egentligen.
 
När man kommer in med tåget i huvudstaden har man på ena sidan av järnvägen jätteflotta höghus medan man på andra sidan har ett slumområde som rymmer ca 60.000 personer. Kontrasterna går inte att komma ifrån.. Detta har jag fock ingen bild på, men här kommer lite andra bilder från dagen.
 
Puerto Madero
 
 
 
Casa Rosada
 
Casa Rosada, Plaza de Mayo
 
Medskickat från familjen i Sverige fick jag även ett paket innehållandes detta. Lexikonet var efterlängtat eftersom jag inte fick med det när jag åkte och lite godis är ju fint. Juleskummet skrattade jag gott åt när jag såg att mamma hade skickat med, då är ju julgodiset fixat i alla fall haha, det är ju bara på dagen två månader kvar tills julafton.. ;)
 
Min mor är förövrigt väldigt fin, giraffen har hon virkat så nu har jag en maskot när jag känner mig ensam, han har inte döpts än men jag kommer nog på något. :)
 
Idag ska jag visa min arbetsplats och ikväll ska Jessica förhoppningsvis kunna ta sig till Salta för att hälsa på Malin och Joakim.

Verklighet

Publicerad 2012-10-17 18:19:23 i Argentina

Efter ca en och en halv månad i landet börjar alla olikheter mellan livet här och i Sverige komma i fatt en. Det går inte längre att blunda för det och de här senaste dagarna har varit ganska tuffa.
 
Många frågor och tankar har passerat i huvudet och verklighetsuppfattningen börjar förändras. Få se hur folk lever, vilken verklighet de har, hur man hanterar saker på ett helt annat sätt här än hemma. Det är tufft och nu i helgen kom det som över oss på riktigt.
 
Man börjar fundera på hur det kommer sig att man kan få växa upp under så olika förhållanden, varför skillnaden ska vara så stor, hur är det möjligt att det får vara så? 
 
Varje dag går man till jobbet på förskolan, se hur ingången till villat ser ut, hur husen ser ut, vägarna är och så tänker man att i allt det här bor barnen som jag jobbar med.
Jag har egentligen bara sett utkanten av villat och inte känns det som att man ens kan föreställa sig att bo där och hur är det då att bo ännu längre in? Kanske vill jag inte ens veta.. Det är en helt annan värld. Hemma finns ingenting som man ens skulle kunna jämföra med ett villa och här finns det måååånga.
 
Någon klok person sa någon gång att man ska tänka positiva tankar.
Som i Peter Pan - för att kunna flyga måste man tänka på glada saker, eller i Harry Potter - för att kunna frammana en patronusbesvärjelse måste man tänka på det gladaste minnet man har.
Så för att inte detta inlägg ska bli helt deppigt tänkte jag bjuda på en bild av våra nykomlingar på Kairós, säg hej till de elva ankungarna. :) 

Ett arbete om ursprungsbefolkning

Publicerad 2012-10-12 23:43:03 i Argentina

Veckorna går fort och idag konstaterade jag att jag nu har jobbat en månad på förskolan. Galet!
 
Dessa två veckorna ha barnen gjort ett arbete om ursprungsbefolkning/olika stammar. De har tillverkar kopiöst mycket grejer, tror inte att en förskola i Sverige skulle vara lika produktiv! Det har bland annat tillverkats halsband, ansiktsmasker, "hällristningar", hårband, skålar av trolldeg. Att mina kläder inte har mer färg och lim på sig än vad de har, när jag kommer hem från jobbet är ett under! Några småprickar här och var bara.. haha. Men vad gör väl det. I salarna på förskolan är det dock ofta färg över hela bordet, väggarna, händer och ansikten!
 
Del av utställningen
 Skålar att mala frön och blad i
 
Halsband
 
 
Del av utställningen
"Grotta med hällristningar"
 
Det här är även första veckan som jag kommit hem från jobbet utan att ha dunderhuvudvärk, det artar  sig, det artar sig! Och tur är väl det! Dock är jag fortfarande helt död när jag kommer hem och det händer ofta (läs: varje dag..) att det första jag gör när jag kommer hem är att lägga mig i sängen och vila, minst en halvtimme.. Efter vilan så tar jag ändå tag i mitt liv och går en promenad, läser, pluggar spanska eller så. Igår tog jag mig faktiskt ut och sprang! De som känner mig väl vet att det inte hör till vanligheterna, men något måste man ju sysselsätta sig med.
 
Än så länge har kvällarna känts okej, vill jag ha sällskap kan jag ju busa lite med killarna men visst känns det lite tomt att inte ha någon vän att prata med.. Ikväll kommer i vilket fall Lovisa hit så nu får jag passa på att prata svenska efter fyra dagars spanskaprat, skönt! ^^
 

Födelsedag på andra sidan atlanten

Publicerad 2012-10-08 23:44:44 i Argentina

Tiden går fort oktober är redan här och i lördags var det visst en viss tjej som fyllde tjugo! Så helt plötsligt är man visst inte tonåring längre.
 
Vi spenderade delar av lördagen på ön och jobbade, där sjöng de även födelsedagssången för mig, fint av dem tycker jag. När jag och Lovisa stod och väntade på båten för att komma tillbaka till Tigre fick jag även höra alla svenska versioner + den engelska och en till på spanska så grattad blev jag minsann! :) Tack min fina vän!
 
Här jobbar vi på lördagar, lite lerigt pga av det senaste regnet..
 
 
Två glada tjejer väntandes på båten tillbaka
 
På eftermiddagen gick vi till en dansskola och dansade reggeaton, det var väldigt kul men ett oerhört högt tempo! Lovisa stannade kvar och dansade salsa också, men jag tog mig hem för att kunna prata med mami och papi en liten stund, det skulle ha känts ganska konstigt att inte ens säga hej på sin egen födelsedag så de fick allt ta att jag ringde så sent. höhö..
 
När Lovisa kom hem blev det sen middag och Lovisa gjorde en kladdkaka för att fira mig, nomnom! Bra avslut på en bra dag!
 
 
Igår var det tänkt att vi skulle lyssna på när Guilles band skulle spela, men det blev inställt pga vädret (det regnade på morgonen..) Det var lite synd tycker jag men vi tog oss istället hem till honom där han jammade med sin kompis. Jag tyckte det var roligt, lite som att vara tillbaka på folkis igen, där man alltid hörde någon spela på något. Kanske är det ändå ett till år på folkis som väntar sen.. Jag saknar det.
 
Imorn börjar en ny jobbvecka, upp kl 6 oh yeah. Jo just!
Något djur, troligtvis en mygga har gett mig en enormt svullen handled. Men det gör inte ont är bara lite mer gordita.. ;) Lite lustigt ser det förstås ut. Haha!
 
 
Chao!
 
 

Ny familj

Publicerad 2012-10-04 18:50:10 i Argentina

Har lunchrast och tankte att jag lika garna kan passa pa att lana en dator.
 
Igar var forsta riktigt eftermiddag/kvallen med familjen och det kandes faktiskt valdigt bra!
Smakillarna Leo och Kevin, 5 och 8 ar gamla ar hur sota som helst! Kramiga som bara den, helt plotsligt har jag visst fatt tva lillebroder till. Vad fint! :)
 
Hittills idag har jag varit i en barngrupp pa morgonen. Pa grund av att en larare var sen borjade vi med att vara 35 barn i 3-4 ars aldern pa en larare och jag, det ni! Tur att det "bara" var frukost och inte lek som gallde! Nar lararen kom foljde jag med barnen till deras klassrum.
 
Pa torsdagar har barnen engelska med en larare och man kan ju tycka att om man borjar sa tidigt med ett sprak borde man lara sig det ganska bra. Men de i var egen alder kan knappt saga mer an "Hello, how are you?". Och varfor ar det sa, ja nar lararen de har i engelska knappt kan uttala sakerna sjalv sa finns ju en viss svarighet att lara sig.. Idag skulle barnen mala nagar djur och skriva namnen pa dem.  Lararen bad mig uttala det pa engelska eftersom hon visste att jag kan det. Med andra ord har jag agerat bade forskolelarare, engelskalarare och bambatant hittills idag. Haha!

Det ar en mycket fin dag sa jag langtar tills jag far komma hem och satta mig ute i solen en stund.
Erika
 

Mitt i ett äventyr

Publicerad 2012-10-02 23:26:36 i Argentina

Efter att ha bott nästan en månad tillsammans kom nu dagen när vi skulle flytta ifrån varandra. ¡Qué raro! - Vad konstigt! Nu har man ju vant sig vid att bo tillsammans och då ska vi flytta..
 
Men nu börjar ett nytt stort äventyr. På egna ben, på egen hand som Carola sjöng en gång.. Spanska på förskolan, spanska hemma i familjen där jag kommer bo. Just nu vet jag inte riktigt vad jag tycker om det. Hade det varit för fyra veckor sedan hade jag inte känt mig så lugn som jag ändå känner mig nu, men saker har hänt och jag har nog redan börjat förändras, fått perspektiv på saker och ting. 
 
Just nu vill jag se det som en stor, ny, spännande utmaning!
Det kommer säkert vara otroligt jobbigt ibland för visst är man redan dödstrött när man kommer hem från förskolan och då är det väldigt skönt att få prata svenska. Nu kommer jag ju få fortsätta prata spanska även när jag kommer hem om kvällarna, men tänk vad jag kommer lära mig språket. Jag kommer liksom inte ha något val och det är ju ändå ganska häftigt måste jag säga.
 
När jag klev av bussen förut och gick hemåt så kom en tanke till mig:
Tänk, här går jag i Argentina, I ARGENTINA! Otrooooligt långt bort från Sverige, familj, kompisar, allt som känns bekant. Här är allt nytt och här har jag redan bott i en månad! En femtedel av den planerade tiden.. Ändå känns det inte som att jag är så långt bort på något vis.
Jag skulle lika gärna kunna befinna mig på en folkhögskola mitt ute i ingenstans, någonstans i Sverige, det hade varit mer logiskt. Ibland tror jag faktiskt nästan mer på det.
För huuuur i heeeela fridens namn kunde lilla jag hamna här på andra sidan jorden? 
 
När jag får in i mitt huvud att jag faktiskt är här, på riktigt och att kommer vara kvar här ett bra tag till är en bra fråga.
 
Tills dess tänker jag njuta av att bara vara på ett äventyr någonstans i världen!
 
Frukost i Härnösand, augusti. Foto: Daniel Löwendahl

Om

Min profilbild

Erika

Jag är tillbaka i staden där äventyret en gång började. Denna gången på egen regi och med målet att studera och utveckla min spanska, men även uppleva kulturen och utforska denna gigantiska stad som Buenos Aires ändå är. Välkommen att följa med på ett nytt äventyr!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela