La Aventura Grande

Reseplaner

Publicerad 2013-11-30 19:22:00 i Argentina

 
Studierna är avslutade och examen är skriven, tjohej! Nu är det bara 3 månaders väntan tills resultatet kommer! Kommer att ha glömt bort att jag ens har skrivit det. Höhö.
 
Annars har jag inte gjort så mycket mer i veckan. Slappat efter att stressen inför examen var över. Njutit av regnväder, likt svensk sommar och av sol och värme likt argentinsk sommar. Idag är det 28 grader. Min hud börjar anta samma färg som pepparkakor. Passande till jul? Jag får passa mig så den inte antar samma färg som jultomten. Jag ska inte skryta mer än nödvändigt, men lite bara måååste jag ju få göra.. :)  
 
Saknar redan stranden i Montevideo.  
 
Resan till Uruguay väckte en längtan, en längtan om att resa runt ännu mer, i Argentina, i Sydamerika, i världen. Leva hostel-liv för ett tag, visst låter det väl bra? När man läser om allt som finns att se och besöka i bara det här landet så är det svårt att välja, det finns så mycket, jag vill ju se allt. Försöker planera för att göra något men det slutar med att jag lägger ner guideboken och bara inser att det finns för många häftiga ställen för att kunna välja. Någonstans tar jag mig allt, men var..
 
Ha en fin helg! Kärlek! 
 
 
 
 
   
 
 

Nordisk folkdans och fest

Publicerad 2013-11-24 23:01:06 i Argentina

 
det har vackra landet och i den har fina staden ska allting firas. Sa ar det bara. 
Harom veckan var det dags att fira de Nordiska Landerna, alltsa Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Ett fint intiativ skulle jag villja saga! 
 
Det bjods pa folkdans, man kunde ga i olika matstand, informationsstand och se folkdrakterna som sallan ser dagens ljus. Vi blev positivt overraskade over hur bra det var och blev sjalva ratt sugna pa att lara oss dansa folkdans, det ar ju valdans vackert och fascinerande. Partiskt nog masta jag saga att Sveriges folkdanslag var de basta. Sjalvklart hordes Evert Taube,  Sa lange skutan kan ga men ocksa gammal folkmusik med text som "Ja, tank anda vad en kvinna kan utan nagon man" Ja tank anda va.. ha! :) 
 
Alla grupper samlade 
 
Svenska argentinare - Argentinska svenskar
 
En svensk - vikinga- mate!
 
Danmark
 
Island
 
 
Sverige
 
 
Det var verkligen vart att ga och mycket folk var det dar! Nar de galler fest sa ar nog anda Argentina bast! 

Minisemester

Publicerad 2013-11-23 22:37:00 i Argentina

 
En valbehovlig liten tur till Montevideo, Uruguay blev det. En perfekt sadan, vi kunde nog ha tankt oss att stanna ett tag till om tid funnits. Det blev strandhang, secondhand-shopping, sena kvallar, promenader, och vila. Allt det dar som semester innebar. Nar vi kom hem till Buenos Aires igen kandes det som att batterierna ater var laddade! 
 
Godmorgon varlden! Det ar nagot visst med fonsterluckor anda. 
 
 
Vi spekulerade en del i varfor hela rummet var tackt av skumgummi plus jalusiet som visade sig folja ett fonster in till rummet bredvid, min slutledningsformaga sa mig att med tanke pa hostelets namn, Unplugged Live Hostel, sa var det nog en gammal musikstudio. Fiffigt! Det ar fortfarande bara en teori men den kanns minst sagt rimlig. ;)
 
 
 Vacka trampbatar
 
 
 
Trots de fa dagarna i landet/staden hann vi hitta ett kafé som blev en favorit. Har alltsa, favoritkafé med favorit-Annika!

Favoritställen

Publicerad 2013-11-15 16:25:50 i Argentina

 
I en stad så gigantisk tror jag mig nu ändå ha hittat mitt absoluta favoritområde, det där området dit man kan åka bara for att, utan egentligt mening eller måPalermo. En mysig stadsdel med många trevliga smågator, caféer och parker. Kommer man bara några kvarter bort från huvudgatan så kan man för en stund få slippa allt stök och all hets från trafiken. Absoluta favoritstället är i Palermo Viejo, Gamla Palermo. Den lite bohemiska, mysiga delen där man hittar många trevliga butiker, udda design, hantverk och mysiga caféer och restauranger. Ska ni någon gång till Buenos Aires, vilket jag självklart tycker att ni ska, är det verkligen ett område som inte ska missas!
 
Härom dagen var jag i Botaniska Trädgården, sägs vara den viktigaste i latinamerika då den rymmer växtarter från hela världen. Mycket grönska var det helt klart, som att det skulle förvåna en i en botanisk trädgård? Höhö.. Enda minuset var att i stort sett det första som hände var att en fågel sket över hela min rygg... ussschhh! Det vara bara att ta sig till en toalett och få bort det värsta av det och skratta åt det i efterhand. Det sags att det betyder tur, jag tycker mer att det var otur. ;) 
 
Jag forstatte dock min promenad genom trädgården, men inte riktigt med samma känsla som innan.. Men efter ett tag kom jag över det och forstatte njuta av sol och stillhet.   
 
 
 Djungel?
 
 
 
 
Efter besöket i botansikaträdgården gick jag vidare till Palermo Viejo. Satte mig på mitt, sedan i måndags favorit fik, Panera Rosa och beställde en ruskigt god smörgås! Och sedan en kaffe och så var det bara att sätta igång med pluggandet! Nästa lördags skriver jag examen, då kan ni få tänka lite extra på mig :) 
 
 
Jakarandraträden håller på att slå ut, I´m so happy! Det måste väl ända vara ett av de vackraste träden i världen? 
 
 
Jakarandaträden på Plaza Italia
 
 
För att avsluta en toppenbra dag hittade jag även en bokmarknad och köpte två begagnade böcker skrivna av Mario Vargas Llosa, efter bara två dagar är nu hälften av den ena boken utläst! :) 

Kairós, vantan och tankegangar

Publicerad 2013-11-12 16:30:27 i Argentina

 
Vad har jag mer haft for mig for spannande?
I onsdags akte jag till Pacheco och Kairós for att halsa pa familjen dar jag bodde forra aret och de som jobbar dar. Det blev en heldag och sa typiskt argentinskt, avslappnad och vantan.
 
Pa morgonen hade jag skickat ett sms till min "vardmamma" dar jag sa att jag hade tankt komma forbi idag och fragade om hon skulle vara dar. Fick svaret att hon skulle vara dar och att det bara var att komma forbi. Nar jag kom dit visade det sig att hon hade akt ivag for att fixa lite grejer i San Isidro, ungefar en timmes bussresa fran Pacheco men att hon skulle komma tillbaka senare.
 
Under tiden pratade jag istallet med en man pa Kairós som har hand om tradgarden och ar lite alliallo. Det blev ett trevligt och mycket intressant samtal om landet och livet, men som ocksa inneholl det man alltid aterkommer till har, det som alla sager. Argentina ar inget seriost land.  
 
Och ja, det ligger nagonting i det. I ett land dar bara du har pengar kan du gora och bli vad som helst och komma undan med det.  Korruption. Politiska jultomtar som nagon journalist/forfattare visst sa fint har uttryckt sig. Utveckling som kommer i klam nar regeringar byts och malen andras. Ju mer tid jag spenderar i landet och ju mer saker jag fa reda pa, desto mer frustrerad blir jag. Kollektivtrafik - som fungerar bra men som skulle fungera battre. Regeringen subventionerar flera miljoner kronor at bussbolagen, x-antal hundratusen per buss, for att priset att aka ska vara sa billigt som det ar. Bra! Men - bussbolagen som far pengar for varje buss, later stora mangder av bussarna sta i garaget istallet for att vara ute pa gatorna. Fotbollshuliganer - som lever loppan och har sonder allt i sin vag. Inte hander dem det nagor for det, de far istallet egna tag och bussar, privilegier och vi andra som uppfor oss normalt far snallt stiga at sidan och forsatta vanta. Ett folk som "underkastar" sig systemet, later det fortlopa. Det ar sa systemet ar. Men ar det ett bra system? Vill du forsatta leva sa? Nej, men hojer du din rost ar det du som "forsvinner" nasta gang. Ja, det ar val pa sitt vis en forstalig tankegang, men den gor mig minst lika frustrerad och upprord.
 
 
 
Nog om trakighetsfakta. Ater till besoket. Det finns mycket fint med landet ocksa. Efter lite mer an en timma sadar kom min vardmamma tillbaka och vi at lunch allihopa, prat och skratt och efter lunchen satte vi oss i tradgarden och drack mate, saklart :) Soft hang, lugn. Efter en stund var min vardmamma tvungen att sticka ivag en gang till for att hamta sitt barnbarn pa forskolan. Vanta har Erika, jag kommer snart tillbaka! 
Eftersom det var en fin dag satte jag mig pa grasmattan och pluggade i solkskenet och ca en och en halv, tva timmar senare kom hon tillbaka. Vi forsatte prata och dricka mate och jag spelade lite fotboll med smagrabbarna. 
 
Det var en fin dag, mycket vantan, men sa himla avslappnad, ingen stress over att nagon ar sen eller att behova vanta pa nagon. Har finns all tid i varlden. Sa vill jag forsatta vara. Inom nagon form av rimlighet.Varfor stressa for att vara 5 min sen, vad gor det om hundra ar nar allting kommer kring?
 
Fler bilder fran Café Tortoni
 
 
 
 

Puerto de frutos, Café Tortoni

Publicerad 2013-11-08 20:23:36 i Argentina

 
Tiden går så fort, jag har redan varit här i två månader! Ibland finns det inte tid till att skriva, ibland har man skrivkramp men nu var det grymt länge sedan jag skrev något och jag har dessutom hittat på en hel del som kan vara värt att berätta :) 
 
I söndags åkte vi till Tigre. Det ligger precis vid floden och det var i deltat däromkring som jag jobbade om lördagarna förra året. Dit har jag ännu inte åkt for att hälsa på men hoppas på att kunna gora det framöver! Tanken var från början att vi skulle gå på El museo del mate , Mate-museet som ligger där. Mate, denna dryck som är så latinamerikansk och som man bara inte kan undvika. Mate dricks av alla. Den mest sjalvklara inbjudningsfrasen måste vara "Kom förbi så tar vi oss en mate." Jag var faktiskt påvag att köpa mig en egen "mate-mugg" men det var så svårt att välja så jag funderar vidare tills nästa gång. 
 
 
 
Så vad gjorde vi då i Tigre nar vi nu inte gick på mate-museum?
Vi gick till Puerto de frutosEn gigantisk marknad där man kan hitta nästan allt. Regionala produkter, hantverk, hemslöjd m.m. En guldgruva för den som vill hitta sin alldeles unika väska eller mate t.ex.. Här kan man gå runt i timmar och det finns även många mysiga caféer och matställen. När man tröttnar på att titta in i de små affärerna kan man alltså köpa något trevligt och sätta sig och se ut över floden. 
 
 
 
Den har superfina väskan köpte jag till exempel, hade grymt svårt att bestämma mig för vilken då jag ville köpa upp hela butiken! Kommer nog att åka tillbaka for att handla på mig en till;) 
 
Måndagar det är trevliga dagar det!
Då träffar jag oftast Annika och i måndags var vi till och med lite turistiska. Det blev ett besök på Café Tortoni, ett mycket välkänt, gammalt café. Lite tråkigt då de flesta av alla besökarna är turister och en väldigt liten procent är inhemsk befolkning. Lite fult också att spä på att det ar så himla populärt genom att ha en kö med dörrvakt in till caféet där man får stå och vänta bra länge på sin tur och när man kommer in finns det massor av bord lediga.  Det är dock väldigt mysigt så det har sin charm. 
 
Annika
 
Plaza de mayo, Buenos Aires mest viktiga plaza och Casa Rosada i bakgrunden, regeringshuset.
 
Läste i en turistbroschyr härom dagen att anledningen till att huset har fått sin rosa färg sägs vara för att under den tid det byggdes var det vanligt att man anvande en blandning av kalk och tjurfett vid konstruktionen, fettet hade ofta blod i sig och när det blandades med kalket fick det en rosa nyans.
Låter supermysigt ju! 
 
Har egentligen ännu mer att berätta men inte mer tid för att skriva, kanske dyker det upp ytterligare ett inlägg imorgon! 
 
 
 

Om

Min profilbild

Erika

Jag är tillbaka i staden där äventyret en gång började. Denna gången på egen regi och med målet att studera och utveckla min spanska, men även uppleva kulturen och utforska denna gigantiska stad som Buenos Aires ändå är. Välkommen att följa med på ett nytt äventyr!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela